bert van santen

(leerdam, nl, 1958)


> biografie / > biography


> werk / > works


> video

 


werk


het werk van bert van santen omvat meerdere disciplines o.a. schilderijen in olie en mixed media: sculpturen, assemblages, werk op papier, gemengde technieken en boeken in gemengde technieken. meestal werkt hij vanuit filosofische en cultureel-antropologische thema’s. onderzoek en experiment staan meestal centraal in zijn voornamelijk abstracte werk.

citaat recensie wim van der beek:

‘van santen houdt van grillige en ongebruikelijke combinaties. botten, ijzer, geweien, wattenstaafjes, steensoorten, schelpen, geprepareerde insecten, vogelveren, een hamer en plastic slangetjes worden met elkaar verbonden in composities en arrangementen met arte povera-achtige trekjes.

de kunstenaar laat de dingen opgaan in een nieuwe eenheid. het samengestelde beeld verraadt zijn maatschappelijke engagement en persoonlijke betrokkenheid bij de onderwerpen die hij behandelt en in authentieke beelden vangt.’

in 1990 is hij voorzichtig en op experimentele basis begonnen met het vervaardigen van kunstenaarsboeken. vanaf 2000 is dat een belangrijk onderdeel van zijn werk geworden. hij maakte er inmiddels ruim 75. elk boek is uniek, zowel wat betreft gebruikte materialen als wat betreft vorm en thematiek. de afmetingen variëren van 10 x15 cm tot 80 x100 cm. sommige boeken omvatten 8, andere meer dan 80 pagina’s.

de boeken vormen een fundamenteel onderzoek naar thema’s die van santen ook in andere disciplines hanteert, zoals mythologie, filosofie en  antropologie. de gebruikte materialen zijn o.a. lood, koper, zand, as, foto’s, olie- en acrylemulsies en gedroogde natuurlijke materialen.

in 2010 en 2011 heeft bert van santen een serie kleine landschappen gemaakt, in een installatie van 100 stuks in het museum van gorinchem te zien.bert van santen


geboren in 1958 in leerdam.

woont en werkt momenteel in tiel.opleiding


als beeldend kunstenaar is bert van santen autodidact.

hij studeerde culturele antropologie aan de universiteit van utrecht (kandidaatsexamen).exposities


solo en groepstentoonstellingen in nederland onder meer in amersfoort, amsterdam, apeldoorn, breda, buren, culemborg, delft, dordrecht, elburg, fijnaart, gorcum, gouda, joure, lunteren, nieuwkoop, oss, rotterdam, tiel.


gallery 9 presenteert zijn werk sinds 2013 in de galerie en op de kunstrai 2013 in de rai in amsterdam.

2018 zomerexpositie  in de galerie

2018 presentatie ‘barbares d’esprit’ op kunstrai | art amsterdam in rai, amsterdam

2018 winterexpositie in de galerie

2017 expositie met ‘barbares d’esprit’ in de galerie

2017 zomerexpositie in de galerie

2017 lente-expositie in de galerie

2017 voorjaarsexpositie in de galerie

2016 najaarsexpositie in de galeriekunstbeurzen

kunstrai | art amsterdam 2018 in rai, amsterdam

kunstrai 2013 in rai, amsterdam.collecties


zijn werk is opgenomen in verschillende privécollecties.lidmaatschappen


lid van de kunstenaarsgroep ‘barbares d’esprit’, 2018

lid van kv werkplek.

lid van st lucas, amsterdam, 1998-2004.