exposities 2010

 

Dov Shlein


Schilderijen en werken op papier


11 september 2010


t/m


9 oktober 2010

           


Afbeelding:

Dagboek

2010

acryl op doek

20 x 40 cmExpositie Dov Shlein: 

Schilderijen en werken op papier 


Van 11 september t/m 9 oktober 2010 exposeert Dov Shlein in de ruimte van Gallery 9 aan de Keizersgracht 552 in Amsterdam.

In deze expositie zijn schilderijen en werken op papier te zien.Het werk

‘Dov Shlein schept in tekens, beelden en letters een wonderlijke wereld die uitnodigt om “gelezen” te worden. Telkens ontdekt men een nieuwe laag in de voorstelling, soms ook letterlijk, omdat er allerlei materialen over elkaar heen zijn gebruikt.’ (E. Ebbinge en M.A. Menalda, resp. directeur en conservator Teylers Museum, in Teylers Magazijn nr. 67, 2000.)

 ‘In het ruwe oppervlak is flink huisgehouden. Op veel plekken is de verf afgeschuurd en weggekrabd of er zitten lange, diepe krassen in de verf. Dit is soms zo hardhandig gedaan, dat zelfs het doek is beschadigd en de verf afgebrokkeld. Hierdoor heeft het ruwe oppervlak iets van omgewoelde aarde – alsof een nijdige boer iets te wild zijn land heeft omgeploegd … Telkens dringt de ondergrond in het verhaal door. Deze manier van werken maakt de schilderijen van Shlein bedachtzaam en intiem.’ (Monica Aerden in Haarlems Dagblad, 1999.)

‘Jeugdherinneringen vormen zijn grootste inspiratiebron… Die gevoelens transformeert de kunstenaar naar één kleur, vaak geel of wit… “Mijn werk is een autobiografie achter een sluier, waarin mijn geschiedenis is weergegeven in een abstracte registratie.”’ (Birgitta van Blitterswijk, kunsthistorica, in Omanoet Modernit, 1997.)


Dov Shlein 

Dov Shlein werd geboren in Roemenië, groeide op in Israël, ontving zijn kunstopleiding in Londen en is sinds 1982 als beeldend kunstenaar werkzaam  en woonachtig te Amsterdam.

Hij exposeerde o.a. bij Galerie Zuid, Galerie Bokhoven en Gallery 9 (Amsterdam), Galerie Klerxs en Van Heerden (Haarlem), Galerie Kádáns (Den Haag), Gallery Ubu (New York) en in het Prentenkabinet van het Teylers Museum (Haarlem, groepstentoonstelling), dat ook werk van hem heeft aangekocht.

www.dovshlein.nl/video.html