exposities 2011

 

'in motion' met werk van:Anneke Klein Kranenbarg (NL)

Gerhard Frömel (A)

Sabine Richter (D)3 september 2011


t/m


1 oktober 2011Afbeelding: 

Anneke Klein Kranenbarg, 

collectienummer 720 uit serie 'kantelingen', 2010, 

semi-transparant plexiglas, draad, 50 x 50 x 0,3 cmAfbeelding: 

Gerhard Frömel, 'Schräge Verbindung', 2010, 2-delig, 

aluminium/acrylverf, 37,5 x 37,5 x 7 cmAfbeelding:

Sabine Richter, 'Treppe', 2009, 

C-print, Aludibond, Acrylglas, 50 x 50 cm, 1/5Opening:

zaterdag 3 september 2011

van 16.00 tot 18.00 uurExpositie 

'in motion'

met werk van:


Anneke Klein Kranenbarg

Gerhard Frömel

Sabine Richter Van 3 september t/m 1 oktober 2011 exposeren Anneke Klein Kranenbarg (NL), Gerhard Frömel (A) en Sabine Richter (D) in de ruimte van gallery 9 aan de Keizersgracht 552 in Amsterdam. Een Nederlandse, een Oostenrijker en een Duitse die met verschillende materialen en technieken eigenlijk exact dezelfde taal spreken. Een expositie waarin de overeenkomsten net als de verschillen boeiend zijn.  

In deze expositie zijn twee- en driedimensionale werken te zien.
Het werk van Anneke Klein Kranenbarg


Anneke Klein Kranenbarg verenigt schijnbare tegenstellingen in haar werk. De samenhang tussen twee- en driedimensionaliteit, eenvoud en complexiteit zorgt voor een bijzondere visuele spanning. Juist de samenhang tussen tegenstellingen boeit haar en verbeeldt zij in haar (seriële) werk.

In haar constructies onderzoekt zij basisvormen, vaak een kubus of rechthoek. Zij haalt de samenstellende delen van een vorm uit elkaar en bouwt er een nieuw bouwsel, een nieuwe vorm mee. Het materiaal dat zij hiervoor gebruikt, zijn twee transparante plexiglas platen, gevat in een blankhouten profiel en zwarte draden. De draden spant zij zowel op de plaat aan de voorzijde, als op die aan de achterzijde en in de ruimte er tussenin. Als de kijker zich langs haar werk beweegt, lijkt het kunstwerk te veranderen. Lijnen en vlakken schuiven over elkaar heen. Het kunstwerk lijkt soms tweedimensionaal, soms driedimensionaal te zijn. In de tekeningen met zwarte draad door semi-transparant plexiglas wordt het driedimensionale element tot enkele millimeters teruggebracht, waarbij licht en schaduw in de uiteindelijke beeldvorming bepalend zijn voor het ruimtelijk aspect.


    

Anneke Klein Kranenbarg


Geboren in 1961 in Krommenie.

Woont en werkt in Zaandam.

Autodidiact.

Sinds 1987 werkzaam als zelfstandig beeldend kunstenaar.

Tentoonstellingen:

Solo en groepstentoonstellingen in Nederland onder meer in Alkmaar, Amsterdam, Bergen-NH, Drachten, Egmond aan Zee, Enschede, Fijnaart, Groningen, 's-Hertogenbosch, Lochem, Zaandam. In het buitenland onder meer in België, Duitsland, Frankrijk, Italië en Rusland

gallery 9 heeft eerder werk van Anneke Klein Kranenbarg gepresenteerd in exposities in 2006 en 2008 en in de Zomeropstellingen van 2009, 2010 en 2011 in de galerie, op kunstbeurzen als de Kunst RAI in 2005 en Art Amsterdam in 2009 in Amsterdam, de Affordable Art Fair 2010 in Amsterdam, op Artantique in 2010 en 2011 in de Jaarbeurs in Utrecht.

Haar werk is opgenomen in musea, particuliere-, bedrijfs- en overheidscollecties.     
Het werk van Gerhard Frömel


De driedimensionale objecten en installaties van Gerhard Frömel bestaan uit afzonderlijke delen, altijd gevormd door twee en vaak ook meerdere vlakken. De toeschouwer kan door een andere positie in te nemen optische verschuivingen, scheidingen en verbindingen van vlakken of lineaire elementen opwekken. Daarbij een veelvoud van vormen en illusionaire ruimten ervaren en wisselen tussen een twee- en driedimensionale beleving.

Dergelijke ervaringen kan men ook hebben bij het bewust beleven van een stad of een landschap. Elke stap brengt een optische verandering teweeg: afzonderlijke gebouwen versmelten en worden gereduceerd tot een gevelwand. Ver uit elkaar liggende bouw- en landschapsstijlen laten zich schijnbaar verenigen tot een vlak. Bergen laten een ander gezicht zien... al de allerkleinste stap - fysiek en psychisch - kan de blik op de wereld enorm veranderen. Het is wat wordt...  Gerhard Frömel


Geboren in 1941 in Grieskirchen (Oostenrijk).

Woont en werkt in Wolfsegg am Hausruck en Hallein-Rehhof (Oostenrijk).

Opleiding:

Grafiekstudie bij Prof. Erich Buchegger, Kunstschule Linz (Oostenrijk).

1975-2003 Docent aan de Hogeschool voor de Kunsten en Industriële vormgeving en Kunstuniversiteit Linz (Oostenrijk).

Houdt zich sinds 1975 bezig met constructieve/conceptuele kunst. 

Tentoonstellingen: 

Solo en groepstentoonstellingen sinds 1979 in Duitsland, Frankrijk, Israël, Japan, Nederland, Oostenrijk, Polen, Slowakije, de Verenigde Staten en Zwitserland.

gallery 9 brengt zijn werk nu voor het eerst in Amsterdam.

Zijn werk is opgenomen in particuliere- en openbare verzamelingen.     
Het werk van Sabine Richter

 

Sabine Richter fotografeert architectonische structuren. Door haar keuze voor fragmenten, perspectieven, lichtval of spiegelingen ontstaan, zonder enige nabewerking, beeldimpressies van een zweeftoestand tussen de realiteit en het imaginaire.


 

Sabine Richter


Geboren in 1959 in Coburg (Duitsland).

Woont en werkt in Neurenberg (Duitsland).  

Opleiding:

1980-1986 Studium Bildhauerei und Kunsterziehung an der Akademie der Bildenden Künste Nürnberg    

1989-2007 Lehrauftrag an der Universität Würzburg Fachbereich Kunsterziehung.

1989-2007 Georg-Simon-Ohm Fachhochschule Nürnberg, Fakultät Architektur.

Verschillende prijzen en stipendia.

Tentoonstellingen:

Solo en groepstentoonstellingen in België, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen, Spanje, en Tsjechië.

gallery 9 brengt haar werk nu voor het eerst in Amsterdam.   

Haar werk is opgenomen in particuliere- en openbare verzamelingen.