exposities 2011

 

Gabriël Barlag: Beelden


en


Els Moes: Schilderijen


8 oktober 2011


t/m


5 november 2011Afbeelding:

Gabriël Barlag

'Arche', 2011 

messing, tin, lood, 22 x 45 x 3 cm
Afbeelding:

Els Moes

Zonder titel, 2011 

alkyd/olie op doek, 110 x 100 cmOpening:

zaterdag 8 oktober 2011

van 16.00 tot 18.00 uur


                   


Expositie 

Gabriël Barlag: beelden

Els Moes: schilderijenVan 8 oktober t/m 5 november 2011 exposeren Gabriël Barlag en Els Moes in de ruimte van gallery 9 aan de Keizersgracht 552 in Amsterdam. Gabriël Barlag laat zijn nieuwe beelden zien en Els Moes haar recente schilderijen.
Het werk van Gabriël Barlag


Ruimte voor de toekomst.

Het werk van Gabriël Barlag is een afspiegeling van ruimtes of verblijfplaatsen. 

De vorm verwijst naar de toekomst die zo ervaren wordt. 

De huid van het materiaal refereert aan het verleden. Zoals een archeologische vondst, verweerd en aangetast.

Deze beelden ziet hij ook als een vertaling van het oneindige in de ruimte van het heelal. Daar zouden ze een plaats in kunnen nemen en deel uit kunnen maken van de planeten, misschien als ruimteschepen, verblijfplaatsen.

Het zou ook mogelijk kunnen zijn om op de planeet aarde een van de beelden in een grotere uitvoering neer te zetten op het aardoppervlak, bijvoorbeeld op een zandvlakte of een grasvlakte. Een beeld waarin de toeschouwer kan verblijven en ervaart hoe zo'n lege ruimte is met de geluiden die zo'n metalen beeld voortbrengt. 

De afgelopen jaren heeft Gabriël Barlag zijn werk zo weten te ontwikkelen dat zich een mogelijkheid voordoet de beelden te transformeren naar een woon-werkruimte die totaal zelfredzaam is. Dus, totaal onafhankelijk van de buitenwereld, ecologisch verantwoord.

 

   

    

Gabriël Barlag


Geboren in 1958 in Amsterdam.

Woont en werkt in Amsterdam.

Opleiding: 

1980-1985 Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam.

Subsidie:

1986/1987 Stipendium.

Tentoonstellingen:

Solo en groepstentoonstellingen op vele plaatsen in Nederland. Onder meer in Amersfoort, Amsterdam, Groningen, Den Haag, Haarlem, Leeuwarden, De Rijp, Uithoorn en Zwolle.

Tentoonstellingen in het buitenland onder meer in Duitsland, Engeland en Zwitserland.

gallery 9 heeft vanaf 1999 regelmatig werk van Gabriël Barlag gepresenteerd in de galerie en op kunstbeurzen zoals Kunst RAI 1999 en Art Amsterdam 2009 in Amsterdam, Affordable Art Fair 2010 in de Westergasfabriek in Amsterdam, Artantique 2010 en 2011 in de Jaarbeurs in Utrecht en Artspot Amsterdam 2011 in Loods 6 in Amsterdam.     

Het werk van Els Moes


Els Moes maakt schilderijen die het resultaat zijn van manifeste handelingen met verf. Ze doet dat op berekende wijze, hoewel de uitkomst van te voren nooit vast staat. 

De verf op haar doeken heeft een opbrengst die je niet kunt voorspellen. Hoe sober ze ook werkt, het rendement is hoog. 

De schilderijen ogen karig, maar er zit veel werk in. Het voornemen waarmee aan het schilderij wordt begonnen brengt als consequentie met zich mee dat er minutieus aan moet worden gewerkt. 

De schilderijen zijn abstract, maar in hun concrete gedaante - verf op doek - weer niet. Hoe de verf ook is vastgelegd, het schilderij beantwoordt aan de beweeglijkheid van de waarneming die verandert met het verstrijken van het licht. Nooit is het vlak of monochroom. (...) 

Els Moes schildert in zwart en wit. Heel spaarzaam gebruikt ze kleur. (....)  

Els Moes is er zich uiterst bewust van waaraan ze het maken van haar werk ontleend: haar afkomst, verblijf en bestemming. 

Die brengt ze met elkaar in overeenstemming in composities die je ook als muziek uit zou kunnen voeren. Iedere verschuiving in het ritme veroorzaakt een andere klank, waardoor kracht kwetsbaar wordt en het gevoelige sterk, de handeling een verhandeling.

(Alex de Vries, december 2010)  

Els Moes


Geboren in 1950 in Bergschenhoek.

Woont en werkt in Haarlem.  

Opleiding:

Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

Tentoonstellingen:

Solo en groepstentoonstellingen in Nederland onder meer in Alkmaar, Amsterdam, Goes, Haarlem, Leiden, Oegstgeest, Purmerend, Utrecht, Vijfhuizen en IJmuiden.

Tentoonstellingen in het buitenland in Tjechië in Praag onder meer op Art Prague 2010 en 2011.

gallery 9 brengt haar werk nu voor het eerst.    

Haar werk is opgenomen in de collecties van de Provincie Noord Holland, het Centrum voor Beeldende Kunst in Amsterdam-Zuidoost, de Eduard Závodny Collection en particuliere collecties.