exposities 2011
exposities 2011
expositie verlengd tot 7 januari 2012:
Ton Kalle: Beelden
voorgaande expositie:
Gabriël Barlag: Beelden
en
Els Moes: Schilderijen
8 oktober 2011
t/m
5 november 2011
Afbeelding:
Gabriël Barlag
'Arche', 2011
messing, tin, lood, 22 x 45 x 3 cm
Afbeelding:
Els Moes
Zonder titel, 2011
alkyd/olie op doek, 110 x 100 cm
Opening:
zaterdag 8 oktober 2011
van 16.00 tot 18.00 uur
Expositie
Gabriël Barlag: beelden
Els Moes: schilderijen
Van 8 oktober t/m 5 november 2011 exposeren Gabriël Barlag en Els Moes in de ruimte van gallery 9 aan de Keizersgracht 552 in Amsterdam. Gabriël Barlag laat zijn nieuwe beelden zien en Els Moes haar recente schilderijen.
Het werk van Gabriël Barlag
Ruimte voor de toekomst.
Het werk van Gabriël Barlag is een afspiegeling van ruimtes of verblijfplaatsen.
De vorm verwijst naar de toekomst die zo ervaren wordt.
De huid van het materiaal refereert aan het verleden. Zoals een archeologische vondst, verweerd en aangetast.
Deze beelden ziet hij ook als een vertaling van het oneindige in de ruimte van het heelal. Daar zouden ze een plaats in kunnen nemen en deel uit kunnen maken van de planeten, misschien als ruimteschepen, verblijfplaatsen.
Het zou ook mogelijk kunnen zijn om op de planeet aarde een van de beelden in een grotere uitvoering neer te zetten op het aardoppervlak, bijvoorbeeld op een zandvlakte of een grasvlakte. Een beeld waarin de toeschouwer kan verblijven en ervaart hoe zo'n lege ruimte is met de geluiden die zo'n metalen beeld voortbrengt.
De afgelopen jaren heeft Gabriël Barlag zijn werk zo weten te ontwikkelen dat zich een mogelijkheid voordoet de beelden te transformeren naar een woon-werkruimte die totaal zelfredzaam is. Dus, totaal onafhankelijk van de buitenwereld, ecologisch verantwoord.
Gabriël Barlag
Geboren in 1958 in Amsterdam.
Woont en werkt in Amsterdam.
Opleiding:
1980-1985 Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam.
Subsidie:
1986/1987 Stipendium.
Tentoonstellingen:
Solo en groepstentoonstellingen op vele plaatsen in Nederland. Onder meer in Amersfoort, Amsterdam, Groningen, Den Haag, Haarlem, Leeuwarden, De Rijp, Uithoorn en Zwolle.
Tentoonstellingen in het buitenland onder meer in Duitsland, Engeland en Zwitserland.
gallery 9 heeft vanaf 1999 regelmatig werk van Gabriël Barlag gepresenteerd in de galerie en op kunstbeurzen zoals Kunst RAI 1999 en Art Amsterdam 2009 in Amsterdam, Affordable Art Fair 2010 in de Westergasfabriek in Amsterdam, Artantique 2010 en 2011 in de Jaarbeurs in Utrecht en Artspot Amsterdam 2011 in Loods 6 in Amsterdam.
Het werk van Els Moes
Els Moes maakt schilderijen die het resultaat zijn van manifeste handelingen met verf. Ze doet dat op berekende wijze, hoewel de uitkomst van te voren nooit vast staat.
De verf op haar doeken heeft een opbrengst die je niet kunt voorspellen. Hoe sober ze ook werkt, het rendement is hoog.
De schilderijen ogen karig, maar er zit veel werk in. Het voornemen waarmee aan het schilderij wordt begonnen brengt als consequentie met zich mee dat er minutieus aan moet worden gewerkt.
De schilderijen zijn abstract, maar in hun concrete gedaante - verf op doek - weer niet. Hoe de verf ook is vastgelegd, het schilderij beantwoordt aan de beweeglijkheid van de waarneming die verandert met het verstrijken van het licht. Nooit is het vlak of monochroom. (...)
Els Moes schildert in zwart en wit. Heel spaarzaam gebruikt ze kleur. (....)
Els Moes is er zich uiterst bewust van waaraan ze het maken van haar werk ontleend: haar afkomst, verblijf en bestemming.
Die brengt ze met elkaar in overeenstemming in composities die je ook als muziek uit zou kunnen voeren. Iedere verschuiving in het ritme veroorzaakt een andere klank, waardoor kracht kwetsbaar wordt en het gevoelige sterk, de handeling een verhandeling.
(Alex de Vries, december 2010)
Els Moes
Geboren in 1950 in Bergschenhoek.
Woont en werkt in Haarlem.
Opleiding:
Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.
Tentoonstellingen:
Solo en groepstentoonstellingen in Nederland onder meer in Alkmaar, Amsterdam, Goes, Haarlem, Leiden, Oegstgeest, Purmerend, Utrecht, Vijfhuizen en IJmuiden.
Tentoonstellingen in het buitenland in Tjechië in Praag onder meer op Art Prague 2010 en 2011.
gallery 9 brengt haar werk nu voor het eerst.
Haar werk is opgenomen in de collecties van de Provincie Noord Holland, het Centrum voor Beeldende Kunst in Amsterdam-Zuidoost, de Eduard Závodny Collection en particuliere collecties.
voorbije exposities:
'in motion' met werk van:
Anneke Klein Kranenbarg (NL)
Gerhard Frömel (A)
Sabine Richter (D)
3 september 2011
t/m
1 oktober 2011
Afbeelding:
Anneke Klein Kranenbarg,
collectienummer 720 uit serie 'kantelingen', 2010,
semi-transparant plexiglas, draad, 50 x 50 x 0,3 cm
Afbeelding:
Gerhard Frömel, 'Schräge Verbindung', 2010, 2-delig,
aluminium/acrylverf, 37,5 x 37,5 x 7 cm
Afbeelding:
Sabine Richter, 'Treppe', 2009,
C-print, Aludibond, Acrylglas, 50 x 50 cm, 1/5
Opening:
zaterdag 3 september 2011
van 16.00 tot 18.00 uur
Expositie
'in motion'
met werk van:
Anneke Klein Kranenbarg
Gerhard Frömel
Sabine Richter
Van 3 september t/m 1 oktober 2011 exposeren Anneke Klein Kranenbarg (NL), Gerhard Frömel (A) en Sabine Richter (D) in de ruimte van gallery 9 aan de Keizersgracht 552 in Amsterdam. Een Nederlandse, een Oostenrijker en een Duitse die met verschillende materialen en technieken eigenlijk exact dezelfde taal spreken. Een expositie waarin de overeenkomsten net als de verschillen boeiend zijn.
In deze expositie zijn twee- en driedimensionale werken te zien.
Het werk van Anneke Klein Kranenbarg
Anneke Klein Kranenbarg verenigt schijnbare tegenstellingen in haar werk. De samenhang tussen twee- en driedimensionaliteit, eenvoud en complexiteit zorgt voor een bijzondere visuele spanning. Juist de samenhang tussen tegenstellingen boeit haar en verbeeldt zij in haar (seriële) werk.
In haar constructies onderzoekt zij basisvormen, vaak een kubus of rechthoek. Zij haalt de samenstellende delen van een vorm uit elkaar en bouwt er een nieuw bouwsel, een nieuwe vorm mee. Het materiaal dat zij hiervoor gebruikt, zijn twee transparante plexiglas platen, gevat in een blankhouten profiel en zwarte draden. De draden spant zij zowel op de plaat aan de voorzijde, als op die aan de achterzijde en in de ruimte er tussenin. Als de kijker zich langs haar werk beweegt, lijkt het kunstwerk te veranderen. Lijnen en vlakken schuiven over elkaar heen. Het kunstwerk lijkt soms tweedimensionaal, soms driedimensionaal te zijn. In de tekeningen met zwarte draad door semi-transparant plexiglas wordt het driedimensionale element tot enkele millimeters teruggebracht, waarbij licht en schaduw in de uiteindelijke beeldvorming bepalend zijn voor het ruimtelijk aspect.
Anneke Klein Kranenbarg
Geboren in 1961 in Krommenie.
Woont en werkt in Zaandam.
Autodidiact.
Sinds 1987 werkzaam als zelfstandig beeldend kunstenaar.
Tentoonstellingen:
Solo en groepstentoonstellingen in Nederland onder meer in Alkmaar, Amsterdam, Bergen-NH, Drachten, Egmond aan Zee, Enschede, Fijnaart, Groningen, 's-Hertogenbosch, Lochem, Zaandam. In het buitenland onder meer in België, Duitsland, Frankrijk, Italië en Rusland
gallery 9 heeft eerder werk van Anneke Klein Kranenbarg gepresenteerd in exposities in 2006 en 2008 en in de Zomeropstellingen van 2009, 2010 en 2011 in de galerie, op kunstbeurzen als de Kunst RAI in 2005 en Art Amsterdam in 2009 in Amsterdam, de Affordable Art Fair 2010 in Amsterdam, op Artantique in 2010 en 2011 in de Jaarbeurs in Utrecht.
Haar werk is opgenomen in musea, particuliere-, bedrijfs- en overheidscollecties.
Het werk van Gerhard Frömel
De driedimensionale objecten en installaties van Gerhard Frömel bestaan uit afzonderlijke delen, altijd gevormd door twee en vaak ook meerdere vlakken. De toeschouwer kan door een andere positie in te nemen optische verschuivingen, scheidingen en verbindingen van vlakken of lineaire elementen opwekken. Daarbij een veelvoud van vormen en illusionaire ruimten ervaren en wisselen tussen een twee- en driedimensionale beleving.
Dergelijke ervaringen kan men ook hebben bij het bewust beleven van een stad of een landschap. Elke stap brengt een optische verandering teweeg: afzonderlijke gebouwen versmelten en worden gereduceerd tot een gevelwand. Ver uit elkaar liggende bouw- en landschapsstijlen laten zich schijnbaar verenigen tot een vlak. Bergen laten een ander gezicht zien... al de allerkleinste stap - fysiek en psychisch - kan de blik op de wereld enorm veranderen. Het is wat wordt...
Gerhard Frömel
Geboren in 1941 in Grieskirchen (Oostenrijk).
Woont en werkt in Wolfsegg am Hausruck en Hallein-Rehhof (Oostenrijk).
Opleiding:
Grafiekstudie bij Prof. Erich Buchegger, Kunstschule Linz (Oostenrijk).
1975-2003 Docent aan de Hogeschool voor de Kunsten en Industriële vormgeving en Kunstuniversiteit Linz (Oostenrijk).
Houdt zich sinds 1975 bezig met constructieve/conceptuele kunst.
Tentoonstellingen:
Solo en groepstentoonstellingen sinds 1979 in Duitsland, Frankrijk, Israël, Japan, Nederland, Oostenrijk, Polen, Slowakije, de Verenigde Staten en Zwitserland.
gallery 9 brengt zijn werk nu voor het eerst in Amsterdam.
Zijn werk is opgenomen in particuliere- en openbare verzamelingen.
Het werk van Sabine Richter
Sabine Richter fotografeert architectonische structuren. Door haar keuze voor fragmenten, perspectieven, lichtval of spiegelingen ontstaan, zonder enige nabewerking, beeldimpressies van een zweeftoestand tussen de realiteit en het imaginaire.
Sabine Richter
Geboren in 1959 in Coburg (Duitsland).
Woont en werkt in Neurenberg (Duitsland).
Opleiding:
1980-1986 Studium Bildhauerei und Kunsterziehung an der Akademie der Bildenden Künste Nürnberg
1989-2007 Lehrauftrag an der Universität Würzburg Fachbereich Kunsterziehung.
1989-2007 Georg-Simon-Ohm Fachhochschule Nürnberg, Fakultät Architektur.
Verschillende prijzen en stipendia.
Tentoonstellingen:
Solo en groepstentoonstellingen in België, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen, Spanje, en Tsjechië.
gallery 9 brengt haar werk nu voor het eerst in Amsterdam.
Haar werk is opgenomen in particuliere- en openbare verzamelingen.
ZOMEROPSTELLING
16 juli 2011
t/m
27 augustus 2011
met een selectie uit het werk van:
Gabriël Barlag (NL)
Emiel van der Beek (NL)
Anjeliek Blaauw (NL)
Hubert de Boer (NL)
Fons Brasser (NL)
Dick Cassée (NL)
Weinong Chen (CN)
Andrew Clausen (USA)
Ronny Delrue (B)
Jef Diederen (NL)
Dinieks (NL)
Martijn Duifhuizen (NL)
Carien Engelhard (NL)
Karin Gielen (B)
Eef de Graaf (NL)
Jan Haak (NL)
Dorry van Haersolte (NL)
Joop Haring (NL)
Manja Hazenberg (NL)
Michiel Jansen (NL)
Johannes Karman (NL)
Anneke Klein Kranenbarg (NL)
Ineke van Koningsbruggen (NL)
Ioannis Kyriakongonas (GR)
Herman van der Made (NL)
Saskia van der Made (NL)
Dorien Melis (NL)
Riki Mijling (NL)
Tineke Porck (NL)
Don Satijn (NL)
Dov Shlein (RO)
Frans Vendel (NL)
Peter Verdonk (NL)
Coen Vernooij (NL)
Helma Veugen (NL)
Armando Villarreal Barrios (CO)
Zhifei Yang (CN)
Frans Vendel: Schilderijen
en
Don Satijn: Objecten
11 juni 2011
t/m
9 juli 2011
Afbeelding:
Frans Vendel, Zonder titel, 2009
acryl op polyesterdoek, 60 x 60 cm
Afbeelding:
Don Satijn, 'Heavy Metal serie II nr. 2', 2009
massief staal, 10 x 10 x 10 cm, 1/2
Opening:
zaterdag 11 juni 2011
van 16.00 tot 18.00 uur
Expositie
Frans Vendel: schilderijen
en
Don Satijn: objecten
Van 11 juni t/m 9 juli 2011 exposeren Frans Vendel en Don Satijn in de ruimte van gallery 9 aan de Keizersgracht 552 in Amsterdam.
In deze expositie zijn schilderijen en objecten te zien.
Het werk van Frans Vendel
Frans Vendel maakt gebruik van een minimalistische vormtaal en een reductieve esthetiek.
Hiermee wil hij het belang van ruimte, ritme, structuur en verhouding benadrukken.
Hij beschouwt zijn werk als concrete en essentiële benaderingen van zijn eigen emotionele en intellectuele ervaringen.....
Het werk reflecteert zijn interesses in architectuur, muziek, wetenschap, kunst en verder de verschillende uitingsvormen van onze alledaagse beeldcultuur.
Het werk van Frans Vendel gaat over essentie. De vorm is de inhoud. Het draait om de sterk afgebakende grenslijnen, waarbij vormen tegen de randen van het doek duwen of tegen elkaar. Hij gebruikt of een enkelvoudige vorm, of een herhaling van vormen zodat er een structuur ontstaat.
De drager (spielatten en doek) beschouwt hij als een essentieel onderdeel van de compositie omdat deze de omtreklijnen van het werk bepaalt.
Frans Vendel
Geboren in 1955 in Haarlem.
Woont en werkt in Haarlem.
Opleiding:
1980-1989 Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.
1988-1993 Schilderen aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam.
Subsidie:
2001 Basisstipendium Fonds voor de Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst.
Tentoonstellingen:
Solo tentoonstellingen in Nederland onder meer in Haarlem in De Vishal, De Kleine Zaal, Zuiderpoort en Art Unit en in Leiden in Galerie Le Petit Port.
Groepstentoonstellingen in Nederland onder meer op diverse locaties in Haarlem, Amsterdam, Bergen, IJmuiden, Twisk en Gorinchem.
gallery 9 heeft eerder werk van Frans Vendel gepresenteerd in de Zomeropstelling 2010 in de galerie, op de Affordable Art Fair 2010 in de Westergasfabriek in Amsterdam, op Artantique 2011 in de Jaarbeurs in Utrecht en op Artspot Amsterdam 2011 in Loods 6 in Amsterdam.
Het werk van Don Satijn
Bij Don Satijn kan het proces dat zich voltrekt tussen idee en object worden beschreven als een intuïtieve systematiek, gestuurd door een voorliefde en fascinatie voor variatiemogelijkheden en harmonie.
Arbeid
Het eerste dat aan het beeldend werk van Don Satijn opvalt is de strakke soberheid en ogenschijnlijke eenvoud.
Aan al zijn creaties gaat echter een zeer arbeidsintensief proces vooraf. Een proces waarbij regels gelden die de kunstenaar zichzelf oplegt, voorwaarden waaraan de uiteindelijke werken moeten voldoen. Hij gaat hierbij volgens een binair systeem te werk, een vlakje is er wel of niet, het is gevuld of het is open. Binnen de grenzen van zijn regels zoekt hij middels dit systeem naar variaties. Zo begint vanuit een enkel uitgangspunt een zoektocht naar variatiemogelijkheden. Zijn voornaamste fascinatie hierbij is de schaal van het aantal mogelijkheden, soms grenzend aan het oneindige. Door zichzelf te verliezen in zijn zoektochten probeert Satijn de oneindigheid en ongrijpbaarheid van de ons omringende kosmos te tonen.
Het proces van vervaardiging is voor hem minstens zo belangrijk als het uiteindelijke kunstwerk.
Bij veel van zijn beeldend werk is het vierkant of de kubus het uitgangspunt. Deze meetbare vormen stellen hem in staat om binnen zijn gestelde kader met zekerheid en uitputtend een numerieke lijst van mogelijke variaties op te stellen. Door al deze mogelijkheden vervolgens grafisch om te zetten, de numerieke lijst visueel te maken, ontstaat bij de kunstenaar een vormbewustzijn. Zo ziet hij elke nieuwe vorm ontstaan.
Hoewel deze grafische omzettingen allemaal vallen binnen de kaders van zijn vooropgestelde regels, is het niet altijd mogelijk om ze allemaal uit te voeren. Bovendien is niet iedere vorm visueel even interessant. Satijn laat systematiek en mathematiek dan los en maakt keuzes uit de mogelijkheden die zich tot dan toe aandienen. Soms kiest hij er ook voor het aantal variaties verder in te perken door de regels aan te scherpen, waarna de zoektocht opnieuw begint. De variaties die uiteindelijk overblijven, noemt hij de basisvormen. Deze basisvormen, of combinaties ervan, worden omgezet in twee- of driedimensionaal werk.
Harmonie
Een beeld is voor Satijn pas visueel interessant wanneer het harmonieus oogt. De regels en beperkingen die de kunstenaar zichzelf oplegt, zijn gebaseerd op relaties van maten, op de verhoudingen tussen de maten. Zijn mathematische manier van werken is niet louter en alleen bedoeld om binnen een scherp gedefinieerd kader te kunnen opereren. De meetbaarheid van de vormen waarmee hij werkt en hun verhoudingen waken tevens over harmonie binnen het eindresultaat. Harmonie die bestaat binnen de basisvormen, maar ook binnen de werken waarvoor zij als bouwstenen dienen.
Betekenis
Met de individuele werken is het niet de bedoeling iets in het bijzonder over te brengen Satijn hoedt zich voor het vastleggen van betekenis. Het vierkant en de kubus dragen door hun abstractie geen betekenis in zichzelf. Daarom zijn deze vormen naast hun meetbaarheid geschikt om mee te werken. Het publiek mag best betekenis ontlenen aan de objecten en er associaties bij hebben, daar is ook niet aan te ontkomen. Maar de kunstenaar vindt dan met name de verscheidenheid aan betekenissen die door de kijker worden toegekend interessant. Net als bij zijn zoektocht naar variatiemogelijkheden ziet hij ook hierin een oneindigheid die hem fascineert. Zo kleeft aan elk werk van Satijn de metabetekenis die de drijfveer is voor zijn arbeidsintensieve werkwijze: het tonen van de oneindigheid van de kosmos en de daarmee samenhangende nietigheid van ons aardse bestaan daarbinnen.
Don Satijn
Geboren in 1953 in Maastricht.
Woont en werkt in Frankrijk en in Rotterdam.
Opleiding:
Conservatorium Rotterdam;
Academie voor beeldende Kunst Rotterdam,
afdeling autonome kunst, beeldhouwen.
1983-heden: Performances.
1991-heden: Tentoonstellingen in Frankrijk, Duitsland en in Nederland onder meer in Papendrecht, Rotterdam, Schiedam, Gorinchem, Den Haag en Hilversum.
gallery 9 heeft eerder werk van Don Satijn gepresenteerd in de Zomeropstelling 2010 in de galerie en op Artspot Amsterdam 2011.
van 10 t/m 15 mei neemt gallery 9 deel aan
in:
Loods 6
KNSM laan 143
Amsterdam
opening: dinsdag 10 mei 18.00 - 22.00 uur
overige dagen:
woensdag 11 t/m zondag 15 mei van 11.00 -18.00 uur
Nieuw werk: Een keuze uit aquarellen gemaakt tussen november 2009 en april 2011
7 mei 2011
t/m
4 juni 2011
Afbeelding:
'Gereduceerd landschap 100702.2'
2010
aquarel
op Arches Aquarelle 300g Sat.
25 x 25 cm
Opening:
zaterdag 7 mei 2011
van 16.00 tot 18.00 uur
Expositie Hubert de Boer:
Een keuze uit aquarellen gemaakt tussen november 2009 en april 2011
Van 7 mei t/m 4 juni 2011 exposeert Hubert de Boer in de ruimte van gallery 9 aan de Keizersgracht 552 in Amsterdam.
In deze expositie laat Hubert de Boer een keuze zien uit aquarellen gemaakt tussen november 2009 en april 2011.
Werk
Hubert de Boer bekijkt een landschap en neemt ruimte, structuur, perspectief, texturen, vormen en kleuren waar.
Het kan daarbij evengoed om de lichtval langs een slootkant gaan als om een compleet landschappelijk overzicht.
Die waarneming bewaart hij als een afbeelding in zijn geheugen, vaak ondersteund door een ter plekke gemaakte schets of foto.
Op grond van zijn waarneming zet hij een schilderij, aquarel of gouache op. Meestal meteen abstract, soms eerst meer of minder natuurgetrouw.
Aanvankelijk is het landschappelijke uitgangspunt nog herkenbaar: lucht-aarde, horizon, boomvormen, perspectieflijnen.
Vervolgens gaat hij dit getekende of geschilderde landschap transformeren en reduceren, waarbij hij een stelselmatige opbouw hanteert. In het werkstuk probeert hij zijn waarneming tot de essentie terug te brengen. Het gaat hem om de compositorische spanning en de ruimte die een schildering of tekening teweegbrengt: niet om een herkenbare weergave van een landschap.
De opgebrachte elementen -vorm, kleur, textuur- , de gebruikte materialen -doek, papier, verfsoort- en de techniek spelen een rol in het werkproces.
De transparante verflagen geven diepte aan het werk en maken het ontstaansproces zichtbaar. Er is interactie tussen de laatste ingreep en wat eerder is aangebracht. Het werkstuk wordt steeds meer een abstract en verstild object, dat vooral naar zichzelf verwijst
Geboren in 1937 in Renkum.
Woont en werkt momenteel als beeldend kunstenaar in Amsterdam.
Opleiding:
1967 Master of Landscape Architecture, University of Pennsylvania, Philadelphia, USA
1969 Landschapsarchitect, cum laude, LU Wageningen
Hubert de Boer is als kunstenaar autodidact en heeft als vrij kunstenaar gewerkt naast zijn bezigheden in de landschapsarchitectuur en stedenbouw.
Hij volgde tekenlessen bij Kees Bol en kreeg ook les van Ko Oosterkerk.
Tentoonstellingen:
Zijn werk is voor het eerst in 1986 geëxposeerd in "De Kring" in Amsterdam waarna regelmatig exposities op verschillende plaatsen in Nederland volgden.
Hubert de Boer heeft al vele malen zijn werk geëxposeerd bij gallery 9.
Ook is zijn werk gepresenteerd op kunstbeurzen.
Dick Cassée: Werken op papier
en
Saskia van der Made: Sculpturen
26 maart 2011
t/m
29 april 2011
Afbeelding:
Dick Cassée, Syunik (klein), 2010
tekening/aquarel op 420 gr. Arches papier, 17,5 x 23,5 cm
Afbeelding:
Saskia van der Made, 'Equilibre 4', 2004
wit marmer uit Carrera (I), 21 x 24 x 40 cm
Opening:
zaterdag 26 maart 2011
van 16.00 tot 18.00 uur
Expositie
Dick Cassée: werken op papier
en
Saskia van der Made: sculpturen
Van 26 maart t/m 29 april 2011 exposeren Dick Cassée en Saskia van der Made in de ruimte van gallery 9 aan de Keizersgracht 552 in Amsterdam.
In deze expositie zijn werken op papier en sculpturen te zien.
Het werk van Dick Cassée
In het najaar van 1964, tijdens een verblijf van vier maanden in de Vaucluse (Provence, Frankrijk), maakte Dick Cassée aldaar aquarel-studies. Bijvoorbeeld van een dorpsprofiel - verticaal geleed - als contour tegen het uitspansel en de versmelting met de gelaagde rotsopbouw.
Weer in zijn atelier ontstond daaruit een serie lineaire vorm-contravorm droge naald prenten met als titel 'Landschappelijk'.
In deze expositie toont Dick Cassée 6 aquarellen van tussen 1996 en 2007 met grote monochrome silhouetten van heuvels en eilanden aan de horizon van de Hebriden (Schotland, Verenigd Koninkrijk).
De 15 tekeningen die hij toont zijn recentelijk gemaakt na een reis in juli 2010 naar de Kaukasus; onder andere naar Armenië.
De daar gemaakte aantekeningen van de details van de sacrale architectuur die uit de grond lijkt op te rijzen (zoals portalen, nissen, kapitelen, en andere) vormen de aanleiding voor het begin van deze variaties daarop.
Geboren in 1931 in Bloemendaal.
Woont en werkt in Amsterdam.
Opleiding: 1950-1954 AKI Academie in Enschede.
1961 Atelier 17 met Stanley W. Hayter in Parijs.
1966-1988 Docent aan de Academie voor beeldende kunst in 's-Hertogenbosch.
Tentoonstellingen in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Slovenië en Japan.
Solo-exposities (selectie):
1965 Groninger Museum in Groningen
1967 Haags Gemeentemuseum in Den Haag
1970 Museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam: Retrospectief 1959-1970
1973 Institut Néerlandais in Parijs
1985 De Kunstzaal in Hengelo
2001 Stedelijk Museum Amsterdam: Retrospectief.
gallery 9 exposeerde werk van Dick Cassée eerder eind 2008 in de galerie in Amsterdam, op Art Amsterdam in 2009 en op Artantique in 2010 in Utrecht.
Zijn werk is opgenomen in de collecties van verschillende de musea, bedrijven en particulier verzamelaars.
Het werk van Saskia van der Made
Het temperament van Saskia van der Made komt tot uiting in abstracte beeldhouwwerken die met hun ronde vormen een zeer vrouwelijke sensualiteit uitstralen.
Het harde doch nobele marmer versterkt haar drang om de essentie van een verborgen, maar alom aanwezige natuur aan de dag te leggen.
Geboren in 1963 in Ridderkerk.
Groeide als scheeptimmermansdochter op in Grou (Friesland) aan een meer.
In 1992 in Carrera (Italië) ontdekt ze dat door het rechtstreeks beeldhouwen in marmer haar kunstenaarstemperament het best tot zijn recht komt.
In 1998 verlaat zij Nederland en emigreert naar de Provence (Frankrijk) en begint haar eigen beeldhouw-atelier.
Woont en werkt in Cotignac (Var, Frankrijk)
Opleiding: autodidact, workshops in Amsterdam en Frankrijk.
Tentoonstellingen in Frankrijk, Spanje, Nederland, Italië.
gallery 9 exposeert haar werk nu voor het eerst in de galerie in Amsterdam.
Twee- en driedimensionaal werk
19 februari 2011
t/m
19 maart 2011
Afbeelding:
'Beijing Boogie Woogie'
2010
kunststof
175 x 325 cm
Opening:
zaterdag 19 februari 2011
van 16.00 tot 18.00 uur
Expositie Joop Haring:
Twee- en driedimensionaal werk
Van 19 februari t/m 19 maart 2011 exposeert Joop Haring in de ruimte van
gallery 9 aan de Keizersgracht 552 in Amsterdam.
In deze expositie laat Joop Haring twee- en driedimensionaal werken zien.
Werk
Wie kijkt naar het werk van de beeldhouwer Joop Haring wordt vooral getroffen door de verscheidenheid in vormen en het gebruik van vele materialen.
Joop Haring maakt ruimtelijke beelden van metaal, brons,keramiek, maar ook voor de wand weet hij zijn ideeën te vertalen in wandreliëfs en tekeningen.
Zijn werkwijze start altijd vanuit een concept. De natuur is vaak zijn inspiratiebron.
Organische groei, structuur en (rang) orde zijn kernwoorden die in zijn werk veelvuldig terugkeren.
De laatste jaren heeft zijn werk een ontwikkeling doorgemaakt die nauw verband houdt met zijn reizen naar China en India.
Zijn “Chinese Table Project”, is een goed voorbeeld van beïnvloeding van de andere cultuur.
De bronzen “begrippen tafels” zoals ‘Table of Joy’ of ‘Table of Landscape’ geven een persoonlijk commentaar op de Chinese Cultuur.
De tafels zijn geïnspireerd op de Ming en Qing Dynastie.
Zo is ook het Lingam Project ontstaan dat in Zuid India (2008) is opgestart en later in Nederland is afgemaakt.
Het laat een torenachtige serie zien waarin de Lingam (de fallus als vruchtbaarheidsymbool) centraal staat.
De organische architecturale vormen laten de Lingam als een voelbare trofee op de keramische onderbouw existeren.
Najaar 2010 is Haring opnieuw naar China afgereisd om zijn project ‘Beijing Boogie Woogie’ met Chinese assistentie uit te voeren.
Dit grote wandobject dat in kunststof is uitgevoerd, wordt nu voor het eerst in Nederland bij gallery 9 gepresenteerd.
Het werk bestaat uit 91 kunststof delen, waarvan een deel bij nadere beschouwing Chinese karakters en logo’s laten zien aangevuld met Engelse tekst.
De 'Beijing Boogie Woogie' is geïnspireerd op de 'Broadway Boogie Woogie' (1942) van Piet Mondriaan.
Van het project is een catalogus verschenen en hier verkrijgbaar.
Geboren in 1952 in Den Haag.
Woont en werkt als beeldend kunstenaar sinds 1984 in Amsterdam.
Opleiding: 1981-1984 Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem.
Tentoonstellingen in Nederland, België, China, Duitsland, Frankrijk, Japan, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.
Monumentaal werk is o.a. te zien in de openbare ruimte van de gemeente Heemskerk en de gemeente Huizen (NH).
Twee- en driedimensionaal werk
15 januari 2011
t/m
12 februari 2011
Afbeelding:
Zonder titel
2010
olieverf, gemengde techniek op hout
10 x 20 cm
Opening:
zaterdag 15 januari 2011
van 16.00 tot 18.00 uur
Expositie Tineke Porck:
Twee- en driedimensionaal werk
Van 15 januari t/m 12 februari 2011 exposeert Tineke Porck in de ruimte van
Gallery 9 aan de Keizersgracht 552 in Amsterdam.
In deze expositie laat Tineke Porck twee- en driedimensionaal werk zien.
Werk
Voor Tineke Porck is het beoefenen van de beeldende kunst een soort filosoferen over het leven.
Zij werkt van binnen uit.
Uiterlijk houvast is de gekozen vormentaal die zich beperkt tot basale elementen van verbinding: de stip, de lijn, het vlak of het geheel.
Deze elementen vormen de essentie.
Een gezette punt kan bijvoorbeeld staan voor een begin- of eindpunt.
De lijn kan opgevat worden als een weg van het ene al of niet zichtbare punt naar het andere.
Elke lijn is verschillend. Verschillende fases, op zich zelf staande elementen, maar verbonden door het leven.
Uiterlijk gezien is haar werk te benoemen als minimaal, fundamenteel en concreet, zonder enige verwijzing naar een zichtbare werkelijkheid.
Sommigen noemen het lyrisch of poëtisch constructief.
Voor Tineke Porck is de combinatie van ratio en intuïtie tijdens het werken essentieel.
Zoals gezegd, haar aandacht gaat uit naar elementen van verbinding: stippen, lijnen en vlakken.
In de beperking tot dit kleine onderzoeksgebied blijken zich steeds nieuwe uitdrukkingsmogelijkheden aan te dienen waarin vorm, materiaal en handschrift zich samenvoegen.
Er is altijd sprake van een structuur of een samenhang, of samenhang met een kleine afwijking, niets is echt perfect.
Niet alleen de vorm is belangrijk voor de beleving van het werk maar ook de huid.
Alles is onderdeel van het totaalplaatje, alles draagt bij aan de uiteindelijke intentie die zij wil dat het werk uitstraalt.
Bij het opbrengen van verf of krijt is de manier waarop dat gebeurt en wat het resultaat van die handeling is, van belang. Het persoonlijke handschrift maakt dat het werk leeft en tot de kijker spreekt, vooropgesteld dat die kijker zich openstelt om de ervaring te ondergaan.
Geboren in 1954 in Blijham.
Woont in Voorschoten en werkt in Den Haag.
Opleiding: 1989-1994 Vrije Akademie, Werkplaats Beeldende Kunsten in Den Haag
Tentoonstellingen in Nederland, Australië, Frankrijk, Noorwegen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.