exposities 2012

 

8 september t/m 6 oktober 2012Ineke van Koningsbruggen

schilderijen
afbeelding:

Ineke van Koningsbruggen (Harmelen, NL, 1943) 

'les rennes 4'

2012 

olieverf op llinnen 

150 x 130 cmMichiel Jansen

leisteencomposities
afbeelding:

Michiel Jansen (Utrecht, NL, 1959)

'Imago II'

2012, 

leisteen, kleurpigmenten 

40 x 29 x 10 cmOpening:


zaterdag 8 september 2012


van 16.00 tot 18.00 uurExpositie 

Ineke van Koningsbruggen: schilderijen

Michiel Jansen: leisteencomposities


Van 8 september t/m 6 oktober 2012 exposeren Ineke van Koningsbruggen en Michiel Jansen in de ruimte van gallery 9 aan de Keizersgracht 552 in Amsterdam. Ineke van Koningsbruggen laat haar meest recente schilderijen zien en Michiel Jansen zijn leisteencomposities.Het werk van Ineke van Koningsbruggen


Kenmerkend voor het werk van Ineke van Koningsbruggen is haar fascinatie voor de verbondenheid van natuur en aarde. Deze komt tot uiting in de wijze waarop zij het ruimtelijk landschappelijk karakter van streken als de oeroude Bourgogne en het rauwe noorden van Spanje krachtig tot leven brengt. De weerbarstige ondergrond daar daagt uit tot het visueel vormgeven van een eeuwenlang bewerkte aarde. Het beeld van gebaande aarde.

Door steeds wisselende en subtiele kleurschakeringen, die zich geleidelijk van kleurrijk tot monochroom hebben ontwikkeld, weet zij telkens een nieuwe inhoud te geven aan haar werk. Elk schilderij krijgt daarom een eigen uitgesproken karakter, waarin altijd weer een nieuwe variatie op het oorspronkelijke thema is terug te vinden. Daarbij geeft de door haar in vele jaren ontwikkelde techniek, gebaseerd op het toepassen van veel lagen, een dieptewerking die blijft intrigeren.
Ineke van Koningsbruggen


Geboren in 1943 in Harmelen.

Woont en werkt in Vught.

Opleiding: 

Academie voor Beeldende en Bouwende Kunsten, Tilburg.


Tentoonstellingen:

Solo en groepstentoonstellingen op vele plaatsen in Nederland. Onder meer in Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Harmelen, Kaatsheuvel, Laren, Oisterwijk, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Vught.

Tentoonstellingen in het buitenland onder meer in Spanje en de Verenigde Staten van Amerika.

gallery 9 heeft sinds 2009 regelmatig werk van Ineke van Koningsbruggen gepresenteerd in de galerie, op Artantique in 2010, 2011 en 2012 in de Jaarbeurs in Utrecht, op de Affordable Art Fair in 2010 in de Westergasfabriek in Amsterdam, op ArtSpot 2011 in Loods 6 in Amsterdam en op de KunstRAI 2012 in de RAI in Amsterdam.

   

 

Het werk van Michiel Jansen


Michiel Jansen werkt al vele jaren met leisteen. Dat is een oeroud materiaal, steen die  van nature gelaagd is. Als beeldhouwer herschikt hij die lagen en bouwt er nieuwe eigen vormen mee op. Deze vormen zijn vaak ontleend aan de natuur, vormcontrasten spelen ook een grote rol.

Eerst wordt er een ontwerp gemaakt zonder rekening te houden met de beperkingen die de steen zou herbergen. Vervolgens worden de platen leisteen stuk voor stuk afzonderlijk bewerkt.Hakken , snijden boren en slijpen. Daarna worden ze met elkaar verbonden met kit  en tenslotte altijd met een metalen binnenconstructie verbonden en tot een geheel gemaakt . 


Soms vindt er daarna ook nog een totaalbewerking plaats. Met pure kleurpigmenten  geeft hij de grijszwarte steen nog een extra lading.

De schilder gaat hier hand in hand met de beeldhouwer. Die ontwikkeling van twee dimensionaal naar het ruimtelijke is door de jaren heen goed waar te nemen. Ruimte en lichtwerking zijn belangrijke elementen van waaruit een beeld wordt ontworpen.


Vaak worden de beelden die Michiel maakt bevestigd aan de muur en soms lijkt het of die zware stenen beelden zweven. Regelmatig maakt hij ook werk in opdracht, dat vrij komt te staan in de ruimte, met of zonder sokkel. Zo is er  door hem een beeld van hout vervaardigd dat dreef in het water, ondanks een gewicht van zo’n 400 kilo. Zijn werk is opgenomen in privé - en bedrijfscollecties.


Twee uitersten in het ‘zijn’ vormen het uitgangspunt voor zijn beelden. Aan de ene kant de primaire behoefte aan voeding en veiligheid. En aan de andere kant de behoefte overbodige ballast los te laten in een streven naar zelfverwezenlijking.Deze twee verschillende uitgangspunten worden afwisselend uitgewerkt in leisteen. Dit is zichtbaar door de compacte statische vorm dan wel  in de open en ritmische compositie.  


Kunstenaars die hij bewondert zijn : Piet Mondriaan, Ellsworth Kelly en Anish Kapoor.
Michiel Jansen


Geboren in 1959 in Utrecht.

Woont in en werkt in Amersfoort.  

Opleiding:

Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht dependance Amersfoort.

Opdrachten voor verschillende opdrachtgevers.

Tentoonstellingen:

Solo en groepstentoonstellingen in Nederland onder meer in Amersfoort, Amsterdam, Eck en Wiel, Groningen, Utrecht en Wageningen.

Tentoonstellingen in het buitenland in Frankrijk en in het Verenigd Koninkrijk.

gallery 9 heeft zijn werk sinds 2011 gepresenteerd in de galerie en op Artantique 2011 en 2012 in de Jaarbeurs in Utrecht, op ArtSpot 2011 in Loods 6 in Amsterdam en op de KunstRAI 2012 in de RAI in Amsterdam.