exposities 2012
exposities 2012
Objecten
Ruimtelijke composities
24 maart 2012
t/m
5 mei 2012
Afbeelding:
Manja Hazenberg (1952), Volterra, 2012,
bladgoud, messingdraad, albast, 13 x 13 x 13 cm
Afbeelding:
Robbert de Goede (1969),'Velvet Curve', 2010,
polyester garen, MDF, acrylverf, glas, 60 x 60 x 30 cm
Opening:
zaterdag 24 maart 2012
van 16.00 tot 18.00 uur
Expositie
Manja Hazenberg: objecten
Robbert de Goede: ruimtelijke composities
Van 24 maart t/m 5 mei 2012 exposeren Manja Hazenberg en Robbert de Goede in de ruimte van gallery 9 aan de Keizersgracht 552 in Amsterdam. Manja Hazenberg laat recente objecten zien en Robbert de Goede zijn ruimtelijke constructies.
Het werk van Manja Hazenberg
'Het geheel is meer dan de som der delen'.
Manja Hazenberg maakt geometrisch abstracte objecten, zowel als wandobject als vrijstaand. Een ritmisch geheel van vrijwel identieke elementen.
De objecten zijn gemaakt van zink van dakgoten. Soms is het oppervlak van het zink zo met zuren bewerkt dat er geometrische patronen ontstaan. Dan weer vormt het hergebruikte zink een contrast met een binnenkant van bladgoud. De plaatjes zink waaruit een vorm bestaat, zijn aaneengeregen of op doek bevestigd met metaaldraad. Hierdoor krijgt het constructieve werk een ambachtelijk karakter. Andere materialen waarmee Manja werkt zijn lood en plaatvilt.
Spanning in het werk ontstaat door tegenstellingen in textuur, materiaalgebruik, lijn en vlak, open en gesloten vormen.
Geboren in 1952 in Amsterdam.
Woont en werkt in Amsterdam.
Opleiding:
1975 ABK Minerva, Groningen.
1977-1979 UVA, studie kunstgeschiedenis.
Tentoonstellingen.
Solo en groepstentoonstellingen op vele plaatsen in Nederland. Onder meer in Almelo, Amsterdam, Arnhem, Bilthoven, Bussum, Delft, Den Haag, Deventer, Eck en Wiel, Haarlem, Landsmeer, Leeuwarden, Nieuwegein, Nijmegen, Rotterdam, Oosterbeek, Soest.
Tentoonstellingen in het buitenland in de Verenigde Staten in Baltimore, Boston, Syracuse (NY) en New York. In Canada in Ottawa en Waterloo.
gallery 9 heeft sinds 2011 regelmatig werk van Manja Hazenberg gepresenteerd in de galerie, op Artantique 2011 in de Jaarbeurs in Utrecht en op ArtSpot 2011 in Loods 6 in Amsterdam.
Haar werk is opgenomen in de collecties van het Gemeentemuseum/Museum voor Moderne Kunst in Arnhem en van de Commercial Academy in Yoro, Japan.
Het werk van Robbert de Goede
Het werk van Robbert de Goede kan worden gezien als draadmodel studies zoals die ook wel in de architectuur software te zien zijn. Het zijn onderzoeken naar scheidingen in ruimte, ritme, proportie en ervaring door beweging.
Zijn keuze om met draden te werken komt voort uit zijn wens om volumes te maken met een licht en transparant uiterlijk. Dit biedt een manier om volumes te maken met een zeer licht en open karakter.
Een belangrijk effect van het werken met draad is de moeite die het kost om te focussen op de draden. De toeschouwer moet zich echt inspannen om alle aspecten van het werk goed te doorgronden. Op deze manier wordt de toeschouwer, of liever 'de belever', zich bewust van zijn plek ten opzichte van het werk.
De kijker kan ook overvallen worden door een gevoel van duizeligheid. Door het focussen en het opgaan in het werk verlies je ook het gevoel van de ruimte buiten het werk en moeten je zintuigen weer gaan bepalen waar je je fysiek bevindt.
Een ander aspect van het werk is de ervaring van een gevoel van snelheid. Als je rond of langs de werken loopt verandert de dichtheid van de draden. Als meer draden uitlijnen met elkaar wordt de kleur ook intenser, wat een krachtiger ervaring teweegbrengt.
Het werk zou je kunnen omschrijven als driedimensionale landschappen of ruimtelijke composities.
Geboren in 1969 in Amsterdam.
Woont en werkt in Amsterdam.
Sinds 1998 werkzaam als autonoom beeldend kunstenaar en interieurarchitect.
Tentoonstellingen:
Solo en groepstentoonstellingen in Nederland onder meer in Almere, Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Winterswijk.
Tentoonstelling in het buitenland op Art-Prague in Tjechië.
gallery 9 brengt zijn werk nu voor het eerst.
Zijn werk is opgenomen in particuliere collecties.